Jáhelník s jablky
Jáhly jsou nutričně zajímavou, ale bohužel často opomíjenou surovinou. Připravte si s námi jáhelník s jablky jako sladkou výživnou snídani. Tento recept je ideální, pokud byste jáhly rádi zařadili do jídelníčku a tak trochu nevíte, co s nimi.
Suroviny na formu 20x20 cm:
- 150 g jáhel (za syrova)
- 400 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce medu nebo třtinového cukru
- sáček vanilkového cukru
- 2 jablka, nastrouhaná na hrubo
- špetka soli
- skořice, kardamon, pravá vanilka podle chuti
- kousek másla na vymazání formy + navrch jáhelníku
Postup: jáhly nasypejte do sítka a spařte horkou vodou. Tenhle postup zopakujte třikrát. Pomůže to odstranit hořkost.
Potom je dejte do hrnce, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Vařte za občasného míchání do měkka. Pokud se tekutina odpaří a kaše se začne přichytávat, přidejte více mléka nebo vody.
Mezitím si zapékací misku vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Tvaroh promíchejte s medem a žloutky, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
Uvařené jáhly nechte vychladnout, pak do nich vmíchejte tvarohovou směs i jablka. Přidejte skořici, mletý kardamom a vanilku. Vmíchejte sníh z bílků a nakonec i ovoce. Přemístěte do pečící formy. Vrch posypejte vanilkovým cukrem a poklaďte tenkými plátky másla. Pečte přibližně 40 minut do zlatova.
Jáhelník doporučuji podávat teplý s tvarohem nebo jogurtem, ovocem a nasekanými ořechy nebo oříškovým máslem.
Dobrou chuť 😋
Recept připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová