Kokosový olej: Všestranný pomocník nejen v kuchyni
Kokosový olej, známý svými výhodami, si našel své místo v mnoha domácnostech a určitě by neměl chybět ani ve tvé. Jeho přírodní složení a široké spektrum využití z něj činí univerzálního společníka na každý den. Přesvědč se sama.
Rafinovaný vs. nerafinovaný kokosový olej. Který si vybrat?
Znáš zásadní rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným kokosovým olejem? Rafinovaný kokosový olej je lisovaný a získávaný ze sušeného kokosového jádra. Je zbavený nečistot prostřednictvím bělení a vysokých teplot. Má neutrální chuť bez vůně a ztrácí cenné živiny. Využívá se zejména při vaření, pečení či smažení při vysokých teplotách.
Nerafinovaný (extra panenský kokosový olej) se získává z čerstvé dužiny zralých kokosů a je lisovaný za studena. To znamená, že není chemicky zpracovaný, zachovává si svou přirozenou vůni a chuť a nepřichází o množství výživných látek. Na Nutive najdeš dokonce extra panenský kokosový olej v bio kvalitě pěstovaný v ekologickém zemědělství.
10+ výhod extra panenského kokosového oleje
- působí jako přírodní antibiotikum
- podporuje trávení
- nevytváří karcinogenní látky
- zdravější alternativa pro milovníky vyvážených jídel
- skvělá volba do teplé i studené kuchyně
- zmírňuje symptomy ekzémů a je vhodný pro citlivou pokožku
- používá se na výplach ústní dutiny, odstraňuje zubní plak a bělí zuby
- udržuje pokožku jemnou a hydratovanou
- dodává vlasům hebkost a lesk
- pomáhá v boji proti akné díky antibakteriálním účinkům
- přírodní deodorant a krém na holení
Co dokážeš vykouzlit s kokosákem v kuchyni?
Kokosový olej umí dodat exotický šmrnc sladkým dezertům a moučníkům, sušenkám, domácí granole nebo šťavnatému ovocnému crumble. Skvěle nahrazuje máslo či ghee při přípravě nadýchaných lívanců, palačinek či vaflí. Umíš s ním dodat extra vláčnost například ovesné kaši.
Jedinečný chuťový profil kokosového oleje vynikne i ve slaných jídlech. Nemusíš se ho bát použít při smažení či vaření. Dodává jídlům jemnou kokosovou příchuť a zároveň je stabilní při vysokých teplotách. Panenský kokosový olej se skvěle hodí právě do asijských pokrmů jako thajské polévky nebo kari s kokosovým mlékem.
Beauty vlastnosti kokosového oleje
Jak již bylo zmíněno, kokosový olej umíš využít nejen v kuchyni. Je například výživnou bombou pro suché vlasy. Dodává jim hydrataci, lesk a hebkost. Nejčastěji se využívá jako zábal či maska na vlasy. Díky antimikrobiálním vlastnostem vytváří ochrannou bariéru proti bakteriím a uklidňuje suchou nebo podrážděnou pokožku hlavy.
Kromě vlasů je skvělý i na přírodní bělení zubů. Nejlepší je používat kokosový olej v procesu „vyplachování úst“. Snižuje zánět, uzdravuje krvácení dásní a zbaví tě nepříjemného dechu. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která zabíjí ústní bakterie.
Hodí se i na péči o tvář a tělo. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a perfektně ho snáší i citlivá a ekzematická pokožka. Velmi dobře promašťuje a vyživuje vysušenou pokožku, zvyšuje její vitalitu a pružnost.
Miluješ kokosové produkty stejně jako my?
Kokosové produkty mají obrovskou výhodu – jsou zdravé a chutné zároveň. Pojď si ulovit TOP kokosové produkty v BIO kvalitě:
- BIO granola s kokosovou pastou – do křupava upečená granola s kokosovou pastou a lyofilizovaným ananasem. Exotika na druhou.
- BIO kokosové chipsy – křupavá pochoutka ve 3 příchutích – opečené, s javorovým sirupem či kakaem
- BIO kokosová mouka – lehčeji stravitelná nízkosacharidová alternativa pečení. Ideální volba na pečení chlebíka či pekařských výrobků
- BIO kokosové mléko – nahraď smetanu rostlinnou alternativou, skvěle dochutí asijská jídla nebo mango sticky rice, nebo BIO sušené kokosové mléko využijí vegani nebo lidé s laktózovou intolerancí
Další kokosové produkty najdeš zde.
4 tipy na lahodné recepty s kokosovým olejem
2. Křupavá domácí granola s malinami a bílou čokoládou
Pro více inspirace sleduj náš blog.