Proč konzumovat brusinky?

Brusinky patří k potravinám, které si zaslouží více pozornosti, než jim obvykle věnujeme. Jsou plné prospěšných látek a dokážou přinést do našeho života spoustu benefitů. V článku ti prozradíme několik důvodů, proč bys měl/a zařadit brusinky do svého života.

Bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů

Brusinky jsou drobné červené bobulky charakteristické příjemnou sladko-kyselou chutí a výrazným aroma. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

💡Věděl/a jsi, že 100 gramů čerstvých brusinek pokryje až 24% doporučené denní dávky tohoto důležitého antioxidantu? 💡
 
Vitamin C pomáhá posilovat imunitu a zároveň podporuje tvorbu kolagenu. Ten je nezbytný pro zdraví naší pokožky, kostí a chrupavek.
 
Brusinky obsahují flavonoidy, polyfenoly a další látky s antioxidačními účinky. Chrání naše buňky před poškozením volnými radikály a mají příznivý vliv na naše kardiovaskulární zdraví.  Pravidelná konzumace brusinek může snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a krevního tlaku.

Další výhodou kandovaných brusinek je jejich delší trvanlivost v porovnání s čerstvým ovocem. Můžeš si je bez obav koupit ve větším množství a mít po ruce jako zdravý a chutný snack kdykoli během dne.

Prevence před infekcí močových cest

Zajímavou vlastností brusinek je jejich schopnost pomáhat při infekci močových cest. Obsahují totiž látky, které brání bakteriím přichytit se na stěny močových cest. Konzumace brusinek přispívá k léčbě i prevenci těchto nepříjemných problémů.
 
Kromě sušených brusinek existují i ​​kandované brusinky, které jsou stále více oblíbeným snackem. Sušené brusinky jsou koncentrovanější a sladší. Kandované brusinky jsou namočené v cukrovém sirupu a následně usušené. Díky tomu mají jemnou, měkkou a nasládlou chuť.
 

Využití v kuchyni

Kandované brusinky skvěle chutnají v ovocných salátech, smoothies, jogurtu či s cereáliemi. Představují zdravější alternativu běžných sladkostí nebo jimi můžeš vyladit domácí müsli tyčinky, dezerty či omáčky k hlavním jídlům pro kontrast chutí.
 

Tipy na brusinkové snacky v naší nabídce:

Ať už dáš přednost čerstvým, sušeným nebo kandovaným brusinkám, toto malé ovoce ti dodá potřebnou dávku energie a zaručeně zlepší den. 

 
Tip na závěr: Vyzkoušej si připravit domácí müsli tyčinky podle blogerky Ely Krídlové. Nezapomeň do nich přidat hrst brusinek pro intenzivnější chuť a větší chuťový zážitek.
 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz