Salát s pečenou dýní, medovými pekany a sýrem
Na 2 porce budete potřebovat:
Na základ:
- 80 g listového salátu (polníček, rukola, špenát nebo salátový mix)
- 300 g hokkaido dýně, nakrájené na kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř (ideálně z mlýnku)
- 2 bulvy červené řepy (můžete si ulehčit práci a použít řepu předvařenou, vakuově balenou), nakrájenou na menší kousky
Na medové pekany/semínka:
- 1 hrst pekanových ořechů
- 1 hrst dýňových semínek
- 1 lžička medu
- špetka soli
Na dresing:
- 1 lžička dijon hořčice
- 1 lžička medu
- 2 lžíce balsamica
- 2 lžíce olivového oleje
+ k podávání: hrst brusinek, feta, kozí sýr nebo mozzarella podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Nakrájenou dýni dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte kousek místa na ořechy, které se taktéž budou péct v troubě. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Pečte cca 20 minut, dokud nebude měkká.
- Pekany a dýňová semínka dejte do misky, přidejte med a špetku soli. Na posledních pár minut dejte do trouby k dýni. Pečlivě hlídejte, snadno se spálí!
- Připravte si také dresing. Všechny suroviny jednoduše prošlehejte.
- Na hluboký talíř dejte salát, upečenou dýni, sýr, brusinky a medové oříšky/semínka. Přelijte dresingem. Podávejte ideálně s kváskovým pečivem, jako zdrojem komplexních sacharidů.
Dobrou chuť 😋
Recept připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová