Zakázané rizoto je recept, který překvapí hned na první pohled – místo klasické rýže tu hraje hlavní roli naše černá jasmínová rýže od značky Bonitas. Její intenzivní barva a jemně ořechová chuť vytváří dokonalý kontrast s jemnou, nasládlou dýní Hokkaido. 🍂
Výsledkem je jídlo, které působí luxusně, ale připravit si ho zvládnete jednoduše i doma. Recept pro vás připravila @jedlo.je.laska – a věřte, že tohle „zakázané“ rizoto vás bude lákat připravit si znovu a znovu.
Budete potřebovat:
- 1/2 dýně Hokkaido
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 velký hrnek černé jasmínové rýže Bonitas od Nutiva
- 35g másla
- 1 sklenice bílého vína
- 1 lžíce Bujónky od Nutiva (rozmíchané v 1/2 vody )
- 1l vody
- šťáva vymačkaná z 1/2 citronu
- 180ml smetany ke šlehání
- parmazán dle chuti
Postup:
- Dýni Hokkaido očistíte, nakrájíte na kostky a přelijete olivovým olejem. Necháte zapéct, dokud nebude měkká.
- Na pánvi na rozehřátém olivovém oleji opražíte cibuli a rozmačkaný česnek, přidáte máslo a nasypete velký hrnek černé jasmínové rýže. Tu opražíte, přidáte sklenici bílého vína a zalijete vodou s rozmíchanou bujónkou.
- Jakmile je rýže měkká, přidáte šťávu z citronu, smetanu ke šlehání, nahrubo nastrouháte parmazán a zamícháte upečenou dýni.
- Dýni následně navrstvíte i nahoru na rizoto a můžete si pochutnávat.
Přejeme dobrou chuť.